Foto Marie-Hélène de Vrij

 

Dekema State: focus op boomgaard en moestuin


Tweede Pinksterdag, dag van het kasteel: lezing De keuken van Occa Ripperda door Redmer Alma, archivaris Landgoed Twickel, aanvang 11.00 uur, 13.30 uur en 15.30 uur in de kantine van Boerderij Boersma Zathe (naast Dekema State). Tussen de lezingen is doorlopend de film “Tussen adel en vrijwilliger” te zien. Occa Ripperda woonde in de 17e eeuw lange tijd bij haar oom en tante Jurjen Ripperda en Anna Catharina Dekema. Openstelling museumhuis Dekema State vanaf 12.30 uur. Tickets voor het huis zijn tussen 10.30 en 11 uur te koop voor aanvang van de lezing bij de kantine.

Ook een optie: de Wildplukwandeling met Nienke Dubbeldam. Deze begint in de tuin om 14.00 uur en 15.30 uur. Dit wordt aangegeven met een bord.

De activiteiten van Dekema State staan dit jaar voor een groot deel in het teken van de moestuin. De expositie boven heeft de geschiedenis van de moestuin en het gebruik van de tuinproducten als thema. De gehele tuin is alle dagen open, behalve als er gezelschappen hebben gereserveerd; raadpleeg daarvoor de website van de state.

Er zijn rondleidingen te boeken, gegeven door tuinbaas Wim Hoogendam, liefhebber Jan Huls of wildplukster Nienke Dubbeldam. Voor kinderen zijn er speurtochten, zoals Occa Tocca en het tuingeheim van Dekemastate. Er zijn ook verkleedkleren beschikbaar, bijvoorbeeld voor kinderfeestjes. Ook groepen basisschoolleerlingen kunnen komen, nadat de leerkracht het hoe en wat heeft besproken.

Op Tweede Pinksterdag (29 mei) doet Dekemastate mee aan de Dag van het Kasteel. De archivaris van kasteel Twickel, Redmer Alma, houdt een lezing over De keuken van Occa Ripperda (hij doet dat zelfs drie keer). De rondleidingen van deze dag worden gegeven door wildplukster Nienke Dubbeldam.

De imkerijdagen zijn op 8 en 9 juli. Demonstraties bij de bijenkasten.

De Open Monumentendagen zijn in 2023 op 9 en 10 september. Tuin en state gratis te bezoeken. Op de 9e bovendien een lezing in de boerderij Boersmazathe: Emma Sofie de Vries MA over het gebruik van paddenstoelen door Occa Ripperda. (14 uur en 15.30 uur). En op de 10e ook een lezing over paddenstoelen, nu door Susan Bol (IVN-gids) (Eveneens 14 uur en 15.30u).

Nog een lezing in de Boersmazathe: Mariëlla Breukers, De geheimen van de wijnkelder in de 17e en 18e eeuw. (29 okt. 15 uur)

meer informatie »