Foto Marieke Balk
Foto: Marieke Balk

Heremastate Heerenveen (Oudeschoot) Not open to the public

Neoclassical mansion from 1829. Offices.

Aan de in 1828 nieuw aangelegde straatweg kocht Fokke Bienema, ontvanger der Belastingen in Oudeschoot, enkele percelen. Hij liet hier een nieuw huis bouwen. Het kreeg de naam Heremastate, naar het geboortehuis van Fokke’s vrouw in Zweins. In 1829 kwam het gepleisterde neo-classicistische gebouw gereed, gelijktijdig met huize Oranjewoud.

De twee panden lijken op elkaar. Beide hebben een hoog opgaande middenpartij van twee verdiepingen en bekroond door een fronton. Aan weerszijden bevinden zich de lagere vleugels. De gevel van Heremastate is zeven raamvakken breed. De acht-ruits vensters beneden en de zes-ruits vensters boven zijn recht afgesloten, de openslaande deuren rond. De laatsten zijn door vier pilasters geflankeerd en komen op een bordes uit.

Fokke bewoonde het huis maar kort. Hij overleed in 1832. Tot 1853 bleef Heremastate in bezit van zijn zoon Epke Roos. Hierna werd het gebouw enkele keren verkocht.

Omstreeks 1910 werd het huis gemoderniseerd. Op het dak zijn hoge, curieus vormgegeven schoorstenen geplaatst. De openslaande deuren kregen glas-in-loodruiten met bloemmotieven in Jugendstil. Binnen zijn zaal en hal van plafondschilderingen in dezelfde stijl voorzien, met taferelen van de jaargetijden en van bloemstillevens.

Achter het huis lag vroeger een fraai aangelegde tuin, waar het huidige verzorgingstehuis met dezelfde naam is gesticht. In 1974 is het gebouw gerestaureerd. Nu is Heremastate in gebruik als kantoor. De plafondschilderingen zijn nog aanwezig. Ter onderscheiding van het zorgcentrum gebruikt het huis wel de naam Oud Herema State.


Afbeeldingen