Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Aanmelding of donateurschap: op laptop en desktop ziet u rechts een contactformulier. Op de telefoon moet u hiervoor scrollen tot voorbij de nieuwsitems.

Nieuwe datum Contactavond Staten en Stinzen

De datum van de contactavond van de stichting Staten en Stinzen is gewijzigd. Al maanden geleden werd aangekondigd dat het 29 november zou worden, maar helaas heeft het bestuur dit moeten veranderen. De nieuwe datum is 31 januari 2024. De gastspreker blijft dr. Johan de Haan. Een voorlopige, globale samenvatting vindt u als u Lees verder aanklikt. 

De contactavond is voor genodigden, onder wie de donateurs. Iedereen kan donateur worden. (Aanmeldformulier rechts. Smartphone: scrollen op deze pagina.)

Lees verder
Rechts Josse Pietersma, midden directeur Manon Borst. Links Adrie Warmenhoven van het Planetarium

Museum Martena: CP Berbée: Onder Vrouwen

Te zien in dit museum. CP Berbée: Onder Vrouwen. Tijdloze mode en interieur komen samen met de vrouwelijke portretten uit de collectie van het museum in deze kleurrijke tentoonstelling.

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur. 

Lees verder
Foto: Hendrick de Keyser Monumenten (bewerkt fragment)

Harstastate: schilderij gekregen

Het Friesch Dagblad (20.10.2023) meldt dat Harstastate dankzij een schenking in het bezit is gekomen van een portret van mevrouw Van Andringa de Kempenaer - de Schepper, die negentig jaar op Harstastate heeft gewoond. 

Hegebeintum heeft een website die zowel bezoekerscentrum als kerk, als Harstastate belicht. Het Kennis- en Ynformaasjesintrum is van november tot en met maart geopend op woensdag en vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Lees verder

Rita Radetzky krijgt eervolle vermelding

De jury van de Literaire Prijs René Pechère heeft een eervolle vermelding toegekend aan het boek over Lucas Pieters Roodbaard van ons bestuurslid Rita Radetzky. (Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) en de landschapsstijl).

Lees verder

Oostenburg: Kollumer museum ontvangt borden van Eyso de Wendt

De Ottema-Kingma Stichting (OKS) heeft onlangs twee zeldzame borden verworven uit het wapenservies van Eyso de Wendt. Ze worden in bruikleen gegeven aan het Kollumer Museum, dat gevestigd is in het huis Oostenburg, dat voor De Wendt werd gebouwd. 

Het museum is tot eind maart 2024 gesloten. 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting (statenstinzen@outlook.com). Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder