Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Aanmelding of donateurschap: op laptop en desktop ziet u rechts een contactformulier. Op de telefoon moet u hiervoor scrollen tot voorbij de nieuwsitems.

foto pn

Museum Martena: Eline Janssens ziet Anna Maria van Schurman. Extra open op 21 juni

Alle zalen zijn weer geopend voor het publiek, inclusief de nieuwe tentoonstelling Buitenbeentjes op zolder, de Kermis van Kooistra en de schilderijenzaal (die echter als gevolg van ziekte nog niet helemaal klaar is). 

Vanaf 15 juni: 'Eline Janssens ziet Anna Maria van Schurman' 

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur, ook weer op maandag. Plus: de avond van 21 juni, de langste dag (afgezien van het schrikkelen dit jaar). Er is dan van alles in het centrum van Franeker (https://www.franeker.frl/zomerzonnewende/)

 

 

Lees verder
Foto Irene Feenstra

Vijversburg: Expositie in paviljoen. Imaginarium-festival aanstaande

Op Vijversburg is de expositie Zee van bloemen te zien. Op deze expositie staat de stinzenflora centraal. Het Paviljoen is geopend op zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Het Imaginarium-festival keert terug naar Vijversburg: 28, 29 en 30 juni

Zondag 14 juli: op bezoek bij de imkers in de bijenstal van het park. De imkers zijn vanaf 12.00 uur aanwezig. 

17, 18 en 19 juli: Songs in the Park, een driedaags 'camp' voor singer-songwriters. Na de driedaagse een concert. 

Lees verder

Staniastate

Zondag 23 juni wordt op Staniastate een Italiaanse middag georganiseerd. Het begint om 16.00 uur met een wijnproeverij, waarna er om 17.30 uur een hapjesbuffet klaarstaat. 

Lees verder
Uit de vaste tentoonstelling; foto pn

Princessehof: Porseleinkoorts

Tot en met 1 september 2024 is de bijzondere tentoonstelling Porseleinkoorts te zien, met onder meer topstukken uit Dresden, Sèvres en Parijs, die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. Lees verder voor workshops, een symposium, een podcast, voor colleges, rondleidingen, Kleicafé enz. 

De vereniging Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof bestaat vijftig jaar. Van 22 juni 2024 tot en met 5 januari 2025 is er de tentoonstelling Gouden Vrienden: 50 jaar vriendschap met Keramiekmuseum Princessehof.

Op de bovenverdieping is de tentoonstelling Sustainable Ceramics ingericht

Lees verder

Beetsterzwaag: rondleidingen, expositie enz.

Expositie Jan Loman (overtuin Lycklamahûs)

zaterdag 20 juli, 14 uur: Rondleiding Adellijk wandelen, o.l.v.. gids Historisch Beetsterzwaag. Start bij ingang Overtuin Lyndenstein. Ook op 17 augustus, 21 september, 19 oktober.

Lees verder

Botniastins: 3 juli Harry Daemen over het Plakkaat van Verlatinghe

3 juli: Harry Daemen over het Plakkaat van Verlatinghe (1581)

Het eerste simmerjûncollege van dit jaar is op 17 juli. Het thema zal zijn: Turen in de toekomst van... Te beginnen met 'water'.

Deze zomer (vanaf 19 juni) is de Botniastins op de meeste woensdagen en zaterdagen geopend. Lees verder voor de precieze data. 

 

Lees verder
Foto Marie-Hélène de Vrij

Dekema State: geopend; imkerijdagen in juli

Imkerijdagen: 13 en 14 juli 13-17 uur

Openingstijden state: van dinsdag t/m vrijdag van 9-17 uur en in het weekend en maandag van 10.30 uur tot 17 uur. De tuin en koffiehoek zijn alle dagen open.

 

 

Ook zijn hier nog jams, honing en wol of mutsen te koop (in kleine hoeveelheden).

Lees verder
Foto pn

Lycklamahûs, overtuin (buiten): Expositie Jan Loman

In de Overtuin van het Lycklamahûs, bij de Tropische Kas, vinden we de buitenexpositie "Jan Loman, veelzijdig kunstenaar", van 18 mei tot en met 30 september. Priëlen nemen de bezoekers aan de hand van teksten en foto’s mee in zijn leven en werk. Kunstwerken zijn op ware grootte afgebeeld met korte toelichtingen. Open alle dagen 08:00 – 20:00 uur, toegang is gratis. (Aan Loman is in Museum Opsterland te Gorredijk tegelijkertijd een binnenexpositie gewijd.)

25 juli: lezing over Jan Loman door Fred Wagemans. 19.30 uur in het Lycklemahûs. (€ 7,50 incl. consumptie)

Lees verder
Foto Wikipedia

Lindenoord: Sterrenrestaurant

In de plannen van de gemeente Weststellingwerf gaat Wolvega een grootse gedaantewisseling tegemoet. Het huis Lindenoord wordt het domicilie van het (Michelin-) restaurant Smink, van chef-kok Jan Smink. Volgens Gault-Millau het beste restaurant van Fryslân. 

Lees verder

Oostenburg Sint Anne belicht

In een aantal publicaties is de voormalige buitenplaats Oostenburg in Sint Annaparochie voor het voetlicht gebracht door Jan Keizer, die met name over de groenaanleg een aantal onbekende feiten boven water heeft gehaald. 

Lees verder
Website Aafke Holman

Oostenburg: Kollumer museum heropend

Het Kollumer Museum in het huis Oostenburg is weer geopend Naast de vaste collectie worden schilderijen getoond van Aafke Holman, die twee jaar geleden overleed. Open op woensdag t/m zaterdag van 14.00u tot 17.00u.

De Ottema-Kingma Stichting (OKS) heeft onlangs twee zeldzame borden verworven uit het wapenservies van Eyso de Wendt. Ze worden in bruikleen gegeven aan het Kollumer Museum, dat gevestigd is in het huis Oostenburg, dat voor De Wendt werd gebouwd. 

 

Lees verder
foto Lauswolt

Lauswolt: jaarlijks zomerconcert op 7 juli

Het Noord Nederlands Orkest komt op zondag 7 juli opnieuw naar Landgoed Lauswolt voor het Lauswolt Zomerconcert, ditmaal onder de leiding van dirigent en gastheer Jules van Hessen. Met bijdragen van wereldsopraan Lenneke Ruiten en Sven Figee op het Hammond-orgel. Aanvang 15 uur. 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting (statenstinzen@outlook.com). Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder