De "aanraakkamer". Foto: Museum Martena

 

Museum Martena wint RAAK Stimuleringsprijs


Uw stem heeft geholpen: Museum Martena heeft de RAAK-Stimuleringsprijs gewonnen.

(tekst Museum Martena, lichte bewerking)

Was in de tuinkamer al alles aanraakbaar, nu heeft het museum met een nieuw project voor slechtzienden deze prijs in de wacht gesleept.

De door Museum Martena ontwikkelde Aaitour is een rondgang door het museum, op eigen gelegenheid of met een persoonlijke gids Met een audiotour gaat de bezoeker langs 30 objecten in het museum. In de audiotour worden beeldbeschrijvingen gecombineerd met achtergrondinformatie en anekdotes. De beeldbeschrijvingen zijn noodzakelijk voor blinden en slechtzienden, zodat ‘er meer gebeurt in je hoofd’. Maar met alleen beeldbeschrijvingen ben je er niet. De combinatie met leuke informatie maakt dit een uniek en nieuw concept. Daarnaast mag je bij alle 30 onderdelen een object voelen. Dit kan variëren van het volledige gereconstrueerde kostuum van Saepck van Vervou dat op haar portret te bewonderen is (droeg ze eigenlijk ondergoed?), tot de geplooide kraag van een professor of een gondel uit het reuzenrad van Kooistra’s Kermis. Het aanraken (aaien) van de objecten geeft blinden en slechtzienden informatie en zorgt voor een beleving voor gewoon zienden. ‘Je kunt je beter tot de omgeving en de spullen verhouden, als je het mag aanraken.' zegt een bezoeker.

Voor iedereen In een museum is veel te zien. De Aaitour is een audiotour met een speciale component voor mensen met een visuele uitdaging, maar de tour is voor iedereen! Dit wordt de enige audiotour van Museum Martena, in het Nederlands, Fries, Engels en Duits, maar ook in gebarentaal. Een inclusieve tour met een belangrijke voelcomponent is toekomstbestendig en duurzaam en past bij onze filosofie. Museum Martena wil de objecten dichter bij de mensen brengen: geen touwtjes voor de stijlkamers, geen vitrines als het niet nodig is en op alle stoelen mag je zitten. In onze aanraakstijlkamer mag je nu al authentieke voorwerpen aanraken en gebruiken (theedrinken uit antieke kopjes, spelletjes doen, op het harmonium spelen).

In de Aaitoer draait het om replica’s. Wie wil er niet een klein houtsnijwerkje als dat van Anna Maria van Schurman aaien en voelen hoe nauwkeurig zij een portret in hout kon maken? RAAK Stimuleringsprijs In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen. Stemmen kan tot en met 7 oktober op www.raakstimuleringsprijs.nl. Op 8 oktober wordt tijdens een feestelijke online sessie de winnaar bekendgemaakt.

-- Uit onderzoek in de grote zaal zijn interessante bevindingen naar voren gekomen, die wellicht tot een ingreep leiden. De belangrijkste ontdekking in de grote zaal met het wandvullende geschilderde behang: (citaat van de Facebook-pagina van het museum) "onder de negentiende eeuwse witte deklaag zijn alle houten omlijstingen beschilderd met trompe l’oeil sierlijsten en pilasters. Sjoerd Westerhuis moet in zijn tijd het gevoel gehad hebben dat hij in een intiem paviljoen zat met aan drie zijden uitzicht op een idyllisch Italiaans landschap. Hier gleed, na een dag besturen, de stress van zijn schouders. Ons plan is om deze oorspronkelijke versiering van het houtwerk weer terug te krijgen in de zaal. Door een grote restauratie willen we de oorspronkelijke trompe l’oeilschilderingen op het houtwerk reconstrueren. Op deze manier zal de sfeer van deze toch al zo bijzondere zaal ingrijpend veranderen."

-- De tentoonstelling De Binnen- en Buitenwereld van Gosse Koopmans bliijft de rest van dit jaar. De wandvullende panorama's die tijdens deze tentoonstelling te zien zijn, zijn geïnspireerd door Koopmans' eigen omgeving.

meer informatie »