Foto Irene Feenstra

 

Harstastate: stinzenflora-expositie in Informatiecentrum. En voorjaarsvakantie!


IIn het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum is tot en met 12 mei de expositie Zee van bloemen te zien. Op deze expositie staat de stinzenflora centraal. Kunstenares Irene Feenstra heeft hiervoor tijdens de gehele bloeiperiode achttien karakteristieke stinzenbloemen gefotografeerd op Martenastate. Dekemastate, Harstastate en Sjuxmastate. Geïnspireerd op het werk van 17e-eeuwse meesterschilders verwerkte ze de prachtige foto’s in vier unieke stillevens, waarin ook het "rode" erfgoed voorkomt. De expositie wordt gecompleteerd met informatie over de oorsprong van de Friese stinzenflora. Persbericht: zie onder

Hegebeintum heeft een website die zowel bezoekerscentrum als kerk, als Harstastate belicht. Het Kennis- en Ynformaasjesintrum is van november tot en met maart geopend op woensdag en vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voorjaarsvakantie!
Van 21 t/m 24 februari mogen kinderern tot 18 jaar 'op vertoon' van een pake en/of beppe of andere volwassene gratis een bezoek brengen aan het Archeologisch Steunpunt, de kerk en Harsta State in Hegebeintum. Er zijn van woensdag tot en met zaterdag tal van activiteiten: bouw een terphuis, maal graan voor je eigen pannenkoek, maak een geluksamulet van klei of doe mee aan onze wedstrijd voor het mooiste gedicht over terpvrouw Beitske. Er zijn iedere dag twee blokken waaruit je kunt kiezen: van 13.00 tot 15.00 uur of van 15.00 tot 17.00. Deelname is gratis, maar in verband met de verwachte drukte is het wel nodig om je in te schrijven via onze mail info@terphegebeintum.nl of via de contactpagina van onze website. Vermeld daarbij je naam en leeftijd en eventueel de leeftijd van broers of zussen die meekomen, welke dag je wilt komen en of je wilt komen tussen 13.00 en 15.00 uur of van 15.00 tot 17.00 uur. Per tijdsblok kunnen er maximaal 20 kinderen meedoen.

De fototentoonstelling ‘Zee van bloemen’ in Hegebeintum
'Zee van bloemen' is een foto-expositie van de Leeuwarder fotografe en kunstenaar Irene Feenstra. De expositie heeft als thema stinzenflora: Irene Feenstra fotografeerde achttien karakteristieke stinzenbloemen (die van de stinzenflora-monitor). Zij fotografeerde de stinzenbloemen gedurende de gehele bloeiperiode en verwerkte de genomen foto’s in een viertal bloemstillevens: Martenastate, Dekemastate, Harsta State en Sjuxmastate. Alle vier states heeft ze meerdere keren bezocht om zodoende de mooiste stinzenbloemen vast te leggen. In haar werken combineert ze bloemen die in werkelijkheid niet in dezelfde periode bloeien. Zoals de 17e-eeuwse meesterschilders de tulp combineerden met zomer- en najaarsbloeiers, zo heeft Irene vrijwel alle bloemen van de monitor steeds in één van de beelden verwerkt. Dit resulteerde in vier prachtige stillevens.
Gedurende de expositie komt de stinzenflora die in de kunstwerken te zien is in bloei bij het nabijgelegen Harsta State, beginnend met de sneeuwklokjes, gevolgd door o.a. knikkende vogelmelk, de blauwe anemoon en het Haarlems klokkenspel. Een bezoek aan de expositie is dus mooi te combineren met een bezoek aan Harsta State en de tuin. Tot en met 12 mei.