foto Robbert Velt

 

Schierstins: expositie, dag van de archeologie


Zaterdag 1 juni: Dag van de Friese Amateurarcheologie. Liefhebbers van de metaaldetector en deskundigen in de Schierstins.

Amateurarcheologen en belangstellenden kunnen terecht op de Dag van de Friese Amateurarcheologie (11.00-17.00 u.).Voor de determinatie zijn deskundigen aanwezig. Verder is Frieslands bekendste hobby-archeoloog er: Robbert Velt, mede-initiatiefnemer van deze dag. Hij komt onder andere met een Katzbalger-pommel, de ijzeren bovenkant van het lemmet van een zwaard uit de 15e of 16e eeuw. Robbert Velt is bekend geworden als hoofdpersoon in een televisieserie van Omrop Fryslân over archeologie: ‘Geheimen ûnder de Grûn’. In de Schierstins toont hij meer van zijn vondsten.

Ook de jonge amateur-archeoloog Jelle Wietze de Haan is van de partij. Hij vond het afgelopen jaar een zilveren gulden uit 1700 in De Valom, en onderdelen van een wapendropping bij Arnhem, namelijk een stootkussen en beugel. Voor zover hem bekend is niet eerder zoiets gevonden. Tenslotte staat ook Tjalling Dijk uit Feanwâlden er met een stand van zijn bijzondere vondsten. Hij heeft aan de Schierstins een stenen kanonskogel in bruikleen gegeven.

De dag vindt plaats tegen de achtergrond van een nieuwe expositie: vanaf 25 mei exposeert de eigenzinnige kunstacademie De Foudgumse School schilderijen van studenten en docenten. (Tot en met zondag 7 juli)