Jos Thie

 

Schierstins: expositie Mia Westerhof tot en met 10 december


In de zaal: kunstschilder en tekenaar Mia Westerhof. Zij mag graag zijn op plekken waar gebouwd en gegraven wordt, waaronder archeologische opgravingen. Haar expositie Erop en Eronder vindt aanleiding in een opgraving in Warns, waarbij archeologen op zoek waren naar overblijfselen van een oude stins. Mia Westerhof wilde daardoor graag in een stins exposeren en daarbij ook de Schierstins zelf uit te beelden. De expositie is tot en met 10 december te bezichtigen. De openingstijden zijn donderdag en zondag van 13.30-16.30 u., vrijdag en zaterdag van 10.30-16.30 uur.

Volgende expositie

Baukje Scheppink uit Hurdegaryp heeft een bijzonder kunstzinnig beroep: vormgever van de handgeschreven letter. Op haar solo-expositie in De Schierstins toont zij van 16 december t/m 7 januari haar handgeschreven en -gebonden boeken, kalligrafie en eigentijdse letterkunst.

Letters zijn een alledaags stukje van ons leven. Iedereen gebruikt ze, schrijft ze, leest ze. Letters en tekst zijn van ons allemaal. En eigenlijk zijn ze niets bijzonders in onze westerse cultuur van de 21ste eeuw. Maar letters hebben niet alleen betekenis, het zijn ook abstracte vormen. Baukje Scheppink is als kunstenaar geboeid door de vorm van die 26 abstracte tekens. Ze maakt kalligrafische bladen en kunstenaarsboeken als vrij werk en ze werkt in opdracht. Ze is opgeleid als traditioneel kalligraaf in een tijd dat de traditionele werkzaamheden van een kalligraaf - oorkonden en diploma’s schrijven - meer en meer werden overgenomen door computers. Dat geeft vrijheid, want nu kalligrafie niet langer functioneel ‘netjes’ en gericht op communicatie moet zijn, kan de moderne kalligraaf zich helemaal laten leiden door de vorm. Zo laat Baukje de traditie los om een nieuwe vorm met letters te vinden. Kennis van traditie is daarbij essentieel, want hoe kun je een traditie loslaten die je niet hebt?

Tijdens deze expositie in de Schierstins is Baukje Scheppink artist in residence in de Theun de Vrieskamer in de stins. Tijdens de openingstijden zal ze meestal aanwezig zijn. Het gereedschap van de kalligraaf is daar uiteraard ook te zien. Opvallend zijn de honderden door haar zelfgemaakte penselen en pennen. Wie zelf eens een pen of ganzenveer wil proberen, is welkom in dat atelier.

Eigentijdse letterkunst dus bij Baukje, maar dankzij een eeuwenlange traditie van de handgeschreven letter en een voortdurend onderzoek naar nieuwe lettervormen. Want de handgeschreven letter heeft een eigen karakter waar de computer nooit van zal kunnen winnen.